четверг, 29 марта 2012 г.

Kraków: jeść i pić. Випити й закусити в Кракові.

Такий популярний серед наших туристів Краків - це не просто висока концентрація історичних пам'яток, вузенькі вулички та численні кнайпи з приємними цінами. Краків - це ukochane місто всіх поляків, де кожен гість почувається, наче вдома. Тут навіть можна знайти українські кав'ярні, де вас почастують такими звичними для нам стравами. 



Хоча якщо ви зайдете до закладу із національною польською кухнею (наприклад, Kuchnia u babci Maliny), то навряд чи відчуєте велику різницю. Поляки самі жартують, що їхні фірмові страви - це український борщ (barszcz ukraiński) та російські вареники (pierogi ruskie).

Kuchnia u babci Maliny

Найголовнішою національною стравою вважається бігос (bigos) - як на мене, звичайна тушена капуста з м'ясом. Чому всі поляки у такому захваті, важко зрозуміти. Можливо, тому що бігос - це завжди величезні порції? Хоча насправді дуже апетитно:)


Перекусити просто на вулиці можна смачно і дешево. По всьому центру Кракова стоять сині візки із обважанками (obwarzanki) - бублики із сиром, сезамом чи маком. Також рекомендую ощипек (oscypek) - копчений сир із овечого молока, схожий на наші гуцульські коники. А також не забудьте спробувати запіканку (zapiekanka), яка не має нічого спільного із запіканкою в традиційному розумінні. Це просто довга булочка, запечена з м'ясом, сиром, грибами та цибулею.


Переходимо до найцікавішого: що пити. Якщо хочеться міцного, то найкращим варіантом є  зубрівка (Zubrówka) -  сорокаградусний напій, настояний на травах.
Крім традиційної горілки поляки обожнюють пиво. Найбільш популярною маркою є місцевий "Живец" (Zywiec)Кожен наш вечір закінчивувася в якомусь атмосферному місці за кружечкою саме цього пива. Цікаво, що у Кракові люблять також гаряче пиво! Його змішуєть із соком та додають різні прянощі: кориця, гвоздика, кардамон. Досить дивний смак, однак напій ідеальний для холодних вечорів.
Третім за популярністю напоєм в Кракові є мед питний (Miód pitny). Має 13 % алкоголю, п'ється солодко, діє раптово.
Masa Sushi & Coffe

Smacznego! Смачного!


А про цікаві місця, де сама побувала і всім рекомендую, читайте у lidaakryshora.

©Presented By Ira

Комментариев нет:

Отправить комментарий