воскресенье, 18 января 2015 г.

Вашківецька Переберія 2015

«То вам може здаватися диким, а для наших це свято, на яке весь рік чекають, більше, ніж Пасху», - так нам по дорозі на річку розказувала випадкова місцева дівчина, від якої добряче несло перегаром, а поряд бігала маленька донечка років 6-ти.

Кожного року на старий Новий рік (Василія) у невеликому містечку Вашківці Чернівецької області проходить гучне святкування Маланки - Переберія. Хоча цьогорічне масове гуляння і було офіційно заборонено, однак найсміливіші сказали: «Все одно підемо». Бо ж традиція ця давня-предавня, ще з дідів-прадідів. Головною розвагою є переодягання хлопців у тварин, фольклорних персонажів, хвойд, священиків, даішників та інших народних героїв. Як розповідала нам нова знайома: «Після Різдва батька тиждень дома не бачили. Вдень ходив на роботу, а вночі готувався. Кожного року нові маски робили, старі ж обов’язково залишали».

«Переберія починає ходити ще звечора, від хати до хати. І в кожному домі по три чарки мінімум треба перехилити, бо як менше - то це неповага до господарів. А в одній хаті дають самогон, в іншій шампанське, десь коньяк... То як вдень йдеш купатися, ніби третє дихання відкривається». Ось це спільне купання маланок у зимовій річці на Долішньому Куті і є ключовим перфомансом Переберії. Такі собі дикі танці зборища буйно помішаних. Ну але я собі думаю: поки наш народ так гулятиме, він непереможний. 

І на закусочку смачне відео від Kolotylo Sisters' Продакшн (directed by Marta)

1 комментарий: