понедельник, 20 мая 2013 г.

Вижниця. Я їду додому, до себе додому...

          -Девушка, Вы из Киева?
          -Да, конечно!
          -А, что делаете на выходных?
          -ДОДОМУ ЇДУ!
Наше «додому» - це до Вижниці, маленького районного центру в Чернівецькій області. 
Знаходиться місто на Черемоші, колись найчистішій річці Європи. З трьох сторін оточене горами, тому Вижницю часто називають «воротами в Карпати». Пам’ятаю своє здивування, коли наш знайомий Хіроші Катаока сказав, що Вижниця страшенно нагадує його рідне місто в Японії.      .
А ще тут кінцевий залізничний пункт: «Поїзд далі не їде. Звільніть, будь ласка, вагони». Тому туристи часто саме з Вижниці починають свої походи. 
Хоча Вижниця і районний центр, але дуже маленький.  Щоб ви уявляли: якщо йти з одного кінця міста до іншого, то це так само, як і пройти вулицею Анни Ахматової у Києві.   
Хоча місто невелике, але про нього можна багато цікавого розказати.
Вижницькі ярмарки були найкращими на Буковині, а по Черемошу гуцули справляли дараби (плоти із колод) до Чернівців. 
Пам'ятник Лук'яну Кобилиці на центральній площі. Тут він у 1848 році закликав селян Буковини до повстання.
Як розвинулася торгівля, то сюди приїхало багато євреїв. Так що протягом ХІХ століття Вижниця стає майже суцільно єврейським містечком. Саме тут сформувався один з напрямків хасидизму – Вижницький. Цікаво, коли наші подруги були в Америці і спілувалися там із євреями, то ті про Україну навіть не чули. А от на слово «Вижниця» жваво відреагували!
Будинок дитячої та юнацької творчості, в якому колись було найпопулярніше у Вижниці кабаре
У Вижницю приїздили українські інтелігенти Іван Франко, Леся Українка, Ольга Кобилянська… 
А ще тут народився співак Назарій Яремчук. Знаєте пісні «Червона рута», «Водограй», «Я піду в далекі гори»? Всі ці хіти з'явилися в нашому місті. Цитую композитора Левка Дутківського: «В Англії, у м. Ліверпуль народився “Бітлз”, а в нас на Україні, в прикарпатському містечку Вижниця народився свій “Бітлз” – популярна “Смерічка”.
І це ще не все, чому ми так любимо своє рідне місто...

3 комментария:

  1. А еще можете посмотреть фильм про экспедицию детей межнационального лагеря "Истоки толерантности" по еврейским местам Вижницы на аккаунте Tolerccamp в ютюбе: http://www.youtube.com/watch?v=Yc5_3TCyzCA&feature=share&list=UUHuKQtxBgt72J3Zu-cqaMPg

    ОтветитьУдалить
  2. garno!!!bilwe opusyite vawe miste4ko!!

    ОтветитьУдалить