воскресенье, 14 апреля 2013 г.

Сучасне мистецтво Відня. MUMOK. Franz West.



У Відні повітря насичене високим мистецтвом. Здається, ніби емоційні мелодії Моцарта звучать на кожному кроці, а в усіх кавярнях цілуються закохані Густава Клімта. Інколи від такої надмірності хочеться чогось абсолютно ненормального, неправильного і нетрадиційного. Тому нас більше привабили фантасмагорична котельня Хундертвассера і сіра глиба музею сучасного мистецтва MUMOK



Маючи тільки один день в імперській столиці,  ми вирішили проміняти задумливе споглядання живопису Клімта на дослідження невідомих нутрощів MUMOK. А там якраз проходила (і ще буде до 26 травня) ретроспектива Франца Веста (Franz West1947-2012), одного із найвизначніших австрійських художників сучасного мистецтва.

На відміну від традиційної концепції artwork, основа його мистецтва – у співучасті. За допомогою своїх скульптур, інсталяцій та пап’є-маше художник вступає в діалог із глядачем, перетворюючи його реакцію в невід’ємну частину своїх творчих робіт. 


Рухати паперовими трубками, натягнувши їх на руки, сидіти на творчих обєктах-диванах, закинувши ногу за ногу, перемикати кнопки за пультом, змінюючи освітлення кімнати на свій смак – це все ми могли собі дозволити в музеї завдяки Францу Весту. Його роботи покликані зламати традиційну заборону доторкатися до творів мистецтва. 
‘The gallery owners, in any case, never wanted people to be able to take the handmade work in hand’ (Franz West, 1996).



Після такого тісного контакту із виставкою Франца Веста, що називається Where is my Eight?”, в моїй голові ніби зажувало плівку з піснею Pixies Where is my Mind?”.


І як приємний бонус на -1 поверсі музею на нас чекали прекрасні картини улюблених Рене Магрітта та Пабло Пікассо!


“You know, I’m really the only normal human being I know” (Franz West)


1 комментарий:

  1. Да, в Вене действительно много увлекательный и уникальных музеев, но когда я там была в последний раз, очень замерзла в автобусе по дороге, и сильно заболела, так что полотпуска пришлось проваляться в отеле Le meridien vienna и пялиться в телевизор, зато вторую часть отпуска в Вене я провела насыщенно, практически не вылазила из экскурсий и поездок по ближайшим городам.

    ОтветитьУдалить