четверг, 3 сентября 2015 г.

Тепле місто Івано-Франківськ

Сан-Франківськ, як люблять називати своє місто франківчани, виявився справді «теплим містом». Теплим із трьох причин.

Причина перша — буквальна. Ми відвідали місто на початку липня, коли спекотний день змушує затримуватися у закладах із кондиціонерами та поблизу водойм, а тепла ніч просить довго-довго сидіти на веранді, пити домашнє вино і говорити про все на світі. 
У Івано-Франківську можна знайти гарні заклади, де ідеально поєднуються стильний інтер’єр, цікаве меню, смачна кухня, відмінний сервіс та затишна атмосфера. Плюс до всього — дуже приємні ціни. І це все без відверто туристичних заманух, як у популярних закладах Львова.
Не будемо оригінальними, якщо улюбленим назвемо Urban Space 100. Найбільш відомий ресторан Івано-Франківська є прикладом вдалого соціального підприємства. Його заснували 100 активних людей, котрим не байдуже місто. Адже головна ідея Urban Space’у — прибуток направляється на реалізацію проектів розвитку Франківська. Тому ми із задоволенням поснідали у ресторані, спробувавши купу різних смаколиків, у тому числі румбамбаровий смузі.

Обідати вирушили до італійського ресторану FABRICA. Це ще один must visit у Франківську.  Процес приготування страв тут є відкритим — магія створення фреш-пасти чи піци відбувається просто на ваших очах. Гігантська равіолі з сиром рікотта, жовтком, шпинатом та кедровими горішками у ніжному соусі залишила глибокий слід у моїй душі та шлунку.

Повертаючись до спеки у Франківську. Два місця, де найкраще відпочивати в такий час: під відомим фонтаном у центрі або на березі міського озера. Нічого особливо, крім кумедних качечок, поблизу озера ми не ідентифікували. А «оновлений», тому й розпіарений, Острів Кохання виявився звичайною ділянкою із кованими лавочками та камерами відеоспостереження. Абсолютно нічого романтичного, скоріше банально до рівня вульгарності.
Причина друга — концептуальна. У Івано-Франківьску створена платформа людей та бізнесу під назвою «Тепле місто». Всі вони підтримують ідею сталого розвитку Франика. Дана платформа вже об’єднала багато різних проектів, починаючи від нового візуального стилю, листівок, промоції велоруху, закінчуючи власним радіо і школою урбаністики. Чесно кажучи, ми очікували більш очевидних результатів роботи «Теплого міста». Вишуковували відомі вивіски, однак крім кричущих реклам нічого більше не помітили. Сподобалася ідея з парклетами — гарний приклад того, як можна перетворити одне паркомісце для автомобіля на громадський простір для людей. Однак найцікавіше ми знайшли, як завжди, випадково. 
У центрі Івано-Франківська, в приміщенні занедбаного готелю «Дністер», ми помітили яскраво розмальовані вікна. Піднялися догори і раптово опинилися на 540 м² суцільного мистецтва. Як виявилося, у травні тут відбувся «Конґрес рисувальників». Концепція «Конґресу» розроблена польським художником, скульптором, автором інсталяцій та відео Павелом Альтгамером. Вперше вона була представлена в рамках 7-го Берлінського Бієнале в 2012 році. Після Риму, Варшави та Києва проект відбувся і у Франківську. Учасники — митці з різних європейських країн, професіонали та аматори —9 днів створювали хаос на стінах, формуючи єдиний мистецький твір. Саме тут ми найдовше затрималися, вбираючи те прекрасне шаленство глибоко під шкіру. Тільки за таку несподіванку можна щиро полюбити Івано-Франківськ.
Але ви й так закохаєтеся в це місто, тому що на черзі причина третя —сердечна. Все просто: місто — це люди. У Івано-Франківську люди щирі, справжні, трохи наївні, безмежно віддані своїм рідним та готові на щоденні маленькі подвиги. Власне, саме на запрошення чарівної Юлі із вільного кафе STANTSIA я й приїхала до Франківська з лекцією. Зупинялися  ми в найкрутішої каучсерферки евер — Олі Гуцулки в Крихівцях. Саме тому, що Оля така крута, ми набралися наглості погостювати в неї трохи довше. Тому що це маленьке місто — Станіслав, Франик, Сан-Франківськ — ніяк не відпускало наc. Мабуть, воно має щось більше, приховане від звичайних перехожих, таких простих туристів, як ми.

3 комментария:

  1. Цитую коментар франківчанина:
    "Типова нефранківчанка.
    Урбан спейс - чи не найубогіший заклад з модернових кафех. Якби не пропіарений концепт, сумніваюсь, шо туди б взагалі хтось ішов.

    Но і дивний відгук про людей. Тіки приїжджаю у іф, як течуть криваві сльози через вишиватників.
    Хоча да, якшо писати про коло людей, з якими спілкуєшся тісно, тоді да, люди класні.

    Чомусь мало про озеро, а воно не могло лишити байдужим. Мало про вул шевченка, а вона нова і відремонтована - це ясно навіть нефранківцям.
    Нема про кафе старий пес, а це дійсно чи не найкращий паб з адекватною молодіжною публікою, ше й у центрі знаходиться.
    Ну такоє"

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Дякую, що ділишся коментарями друзів. А власні ідеї є?;)
      Ну так, ми ж типові туристи, тому й писали про те, що встигли помітити за день.
      Все-таки Урбан кльовий, там гарно пити какао та працювати за лептопом;)
      Озеро як озеро, не розумію суцільного захвату ним. Тут можна втілити ще багато кльових ідей для покращення простору.
      Вулиця Шевченка - справді затишна, нагадала Коломию. Щоправда, дух консерватизму не дає вільно дихати...
      Ну а про "Старий пес" згадувати взагалі не хотілося, бо в настільки прокуреному та запиленому закладі ми вже давно не були... І від публіки хотілося втекти кудись подалі, хоча б до будки з вуличною шаурмою;)

      Удалить
  2. Стосовно урбана - підтримую автора статті - заклад чудовий і для мене (франківчанина) теж улюблений.

    ОтветитьУдалить