воскресенье, 26 ноября 2017 г.

Уявна мандрівка Японією в Мистецькому арсеналі


Спочатку була Порожнеча. Що може бути стійкішим за порожнечу? Мислення – абсолютно вільне. Політ птаха не залишає жодного сліду. Звуки флейти з’являються завдяки порожнині всередині. Біле тло закладає основу всього світу.

Із піни з’являється Острів. Народжується через любов, немов жива істота. Бо острів – не геологічне утворення, а біологічне. Він – у центрі світу. Віддані своїй землі, люди починають досліджувати простір. Гори і річки вимальовуються на картах, наче шрами та нерівності на шкірі. Вулкани немов червоні нариви, землетруси – ранні зморшки. Чим більше пізнаєш світ, тим він стає страшнішим. 

Сад – це впорядкована природа, від якої не треба чекати жахіть. Творіння Саду як досягення спокою, процес медитації. Три камені в саду: будда в центрі і пробуджені істоти, бодгісаттви, з обох боків. Огорожа відділяє світ буд від земного світу. Гравій у сухому саду – океан. Шум води фонтана і стукіт бамбукових паличок – звук теж важливий.

Японський сад, створений компанією Kosugi Zogen Co. Ltd.



Повсякденне життя людей – у гравюрах та малюнках. Демони поряд із куртизанками. Витончена краса жінок і потворність ницих вчинків. «Укійо-е» – картини плинного світу.

Мистецтво, що звертається до богів, – витинанки «кірі-е». Традиційно чорно-білі, інь і янь, у пошуках балансу.

Порожнеча, Острів, Сад, Людина, Боги, Баланс. Шлях пізнання світу і себе у ньому. Поняття «шляху» залишається найбільш визначальним для Японії, країні символів: шлях квітки – ікебана, шлях чаю – чайна церемонія, шлях самурая – бусідо.

Нело Акамацу. Chozumaki. Звукова інсталяція (2017)


Вирушити в мандрівку образами Японії можна до 17 грудня на виставці «Уявний путівник. Японія» у Мистецькому арсеналі. 

Дякуємо куроторці виставки пані Юлії за авторську екскурсію.

photo by Marta Kolotylo

1 комментарий:

  1. містер Педро абсолютно неймовірний. він був таким чуйним, таким терплячим і чесним і просто чудово виконував свою роботу кредитного спеціаліста. Я куплю з ним кожен майбутній будинок, якщо коли-небудь переїду в округ Колумбія. він просто найкращий». Я рекомендую всім, хто тут шукає позику, зв’язатися з кредитним спеціалістом Педро на електронну адресу... pedroloanss@gmail.com зателефонувати в WhatsApp: +18632310632

    ОтветитьУдалить