понедельник, 4 марта 2013 г.

Усе зло світу на виставці братів Чепменів



  Розіп’ятий Рональд, тисячі маленьких нацистів, апетитні хробаки і Бог у «найках». Все це можна побачити на персональній виставці відомих британських художників Джейка та Діноса Чепменів, що проходить у PinchukArtCentre.


  Людська жорстокість та смерть. Чорний гумор і порушення табу. Для того, щоб зрозуміти всю глибину експозиції, варто знати, що натхненником братів Чепменів є Франсіско Гойя. Він першим серед художників почав зображати весь жах, що існує. 


  Центральна робота виставки – твір «Усе зло світу», що був створений спеціально для PinchukArtCentre. Ви її відразу впізнаєте за великим скупченням людей, що роздивляються засклені вітрини, розташовані у формі свастики. Це одна із багатьох подібних інсталяцій Чепменів, в яких вони зображають тему нацизму.


  В основі представленого в Україні твору – трагедія Бабиного Яру. Незліченна кількість розмальованих вручну олов’яних солдатиків, що вбивають, катують, ґвалтують, знущаються та калічать. Їх просто неможливо порахувати. Це заставляє нас задуматися над масштабом трагедії в Бабиному Яру, де нацистські окупанти стратили більше ніж 30 тисяч євреїв за два дні.
  Клоуни із McDonald’s – очевидна критика комерціалізації та створення культу фаст-фуду. А Чепмени просто беруть і розпинають це зло.


  Привертають увагу величезні ноги в кросівках Nike. Чиї ж вони? Як пояснила екскурсовод, ці ноги належать Богу. Його ніхто не бачить, жодне Євангеліє не дає реального опису. Існує тільки канонічний образ, створений в добу раннього християнства. Художники мають свободу зображати Бога так, як вони його бачать у сучасному світі. 

  Франсіско Гойя стверджував, що кордони між добром і злом проходять всередині кожної людини. Ось цей тезис Чепмени і використовують в своїх роботах, пафосно заявляючи через інсталяції, що в світі немає місця для добра.


Cкульптури з «Родинної колекції Чепменів»


Cкульптура «Секс І»

2 комментария:

  1. Важко собі уявити, ЩО твориться в головах цих братів. Бо відомо, коли твориш - проявляєш свою внутрішню суть, свій переказ до людства.
    Плюс, на мою думку, тут показано не зло світу. Скоріше те, що викликає огиду. Справжнє зло - масштабніше, завджи посміхається і переконує всіх в тому, що його нема.

    ОтветитьУдалить
  2. Колотилки, дякую за невеликий екскурс. Правда, тепер не впевнена чи піду на виставку... ))

    ОтветитьУдалить