четверг, 7 марта 2013 г.

Тоні Оуслер та його інсталяції, що проникають в свідомість

Скільки часу ви розглядаєте картину в класичному музеї? Декілька секунд? Хіба що перед Клодом Моне можна постояти довше.

Затримати глядача біля арт-об’єкту – ось що хотілося відомому сучасному художнику Тоні Оуслеру. І, знаєте, йому це вдалося! Щойно потрапивши на третій поверх PinchukArtCentre, ми зрозуміли, що застрягли тут надовго. Напівтемрява та прохолода, аморфні скульптурні форми, гіпнотизуючі голоси, відео-калейдоскоп…Твори Тоні Оуслера – це абсолютний розрив шаблонів, проникнення в саму свідомість, психологічний хаос…


А починалося все доволі невинно. Закінчивши Каліфорнійський інститут мистецтв, Тоні Оуслер серйозно займався живописом. Вважав, що саме живопис – ідеальний засіб для передачі думок. В 70-ті роки став музикантом панк-рок групи. Пізніше спробував відеопроекцію. Завжди шукав нові підходи для втілення своїх ідей… Ось такий різноманітний художній досвід сприяв створенню унікальних текстурних інсталяцій.


А, можливо, все набагато глибше? Коли Тоні був маленьким хлопчиком, вийшов закон про амністію психічно хворих, які вже не становили небезпеку для суспільства. Американські вулиці заполонили диваки, які говорили самі із собою. Тоні зацікавило, хто ж відповідає «по ту сторону». І тоді він зрозумів, що жодна індивідуальність не може бути цілісною. Психологія людини лежить в основі всієї творчості Тоні Оуслера. Його інсталяції, скульптури та відео привертають увагу глядача до понять здорового глузду і шизофренії, добра та зла.


Відвідуючи виставку, затримайтеся довше перед інсталяцією, яка говорить українською. І дочекайтеся моменту, коли актриса відеоперфомансу скаже: «Кожен повинен прожити своє життя».


Комментариев нет:

Отправить комментарий