среда, 10 июля 2013 г.

Witamy w Warszawie! Ласкаво просимо до Варшави!

Яка вона, Варшава? Затишна і спокійна. Домашня і приємна. Я у Варшаві почуваюся так, ніби колись провела тут частинку свого життя та через деякий час повернулася знову. Варшава у собі нічого не приховує: вона наче проста дівчина з провінції, відкрита і щира.

Будучи у Варшаві вже не вперше, я вирішила Марті показати найцікавіші місця. З мене екскурсовод вийшов просто «замєчатєльний»: з впевненістю веду не туди, куди хочу, плутаю всі сторони світу і дивуюсь, чому якоїсь історичного штуки немає там, де її ніколи й не було.

Орієнтуючись на Палац культури і науки, якось дійшли до Старого міста. Кольорові будиночки, розмальовані фасади, затишні кав’ярні. Біля найвідомішого пам’ятника столиці Польщі приєдналися до Free Tours Warsaw. Гарний такий хлопчик Кшиштоф цікаво розповідав про русалочку Саву та рибака Варса, який її врятував з полону. І за це mermaid пообіцяла обороняти місто. Від їх імен і походить назва столиці Польщі – «Варшава». А образ Русалочки зі щитом став символом міста.

Також ми відвідали будинок, де народилася Марія Склодовська-Кюрі, відома жінка-вчений. Вона, до речі, один із відкритих хімічних елементів назвала на честь своєї батьківщини – полоній (Po).
Трохи звернувши з центральних вуличок, раптово потрапили вже до сучасного міста з висотними будинками, скляними фасадами та широкими дорогами. Відвідали місце, де проходила лінія Варшавського гетто для євреїв (пам’ятаєте фільм Романа Поланського «Піаніст»? Його події відбуваються під час Другої світової війни саме у Варшавському гетто).
Наступна частина екскурсії – Верховний Суд із трьома прекрасними статуями Віри, Надії та Любові. Ці бронзові жінки-каріатиди встановлені на воді та підтримують частину будівлі. Їх дизайнер мусив перенести з фронтальної частини до тильної через скандал із єпископом, який вважав  жінок надто оголеними)))  
Далі – "подвійний" пам’ятник Варшавському повстанню 1944 року… Ну а потім ми з Мартою помітили кольорових коників, і я мусила попрощатися із симпатичний екскурсоводом, історичними фактами та повноцінною екскурсією Варшавою. Натомість отримали справжню дитячу радість, естетичне задоволення від contemporary artу та багато яскравих фоток.

Нашим наступним пунктом призначення стала бібліотека Варшавського університету – це вже стало моїм улюбленим місцем Варшави. Але про це у наступному пості…

1 комментарий:

  1. ай, хочеться з вами зустрітися і всі історії вашої подорожі почути з емоціями, посмішками, маханням рук.. )))
    Давайте?!

    ОтветитьУдалить