вторник, 11 ноября 2014 г.

Наші грузинські подорожі (частина 2). Культове місце Мцхета

Всього 15 км від Тбілісі, хвилин 20 маршруткою за 1 ларі – і ми в культовому грузинському місті Мцхета. Це стародавня столиця Грузії, саме сюди Свята Ніно принесла благу вість із Каппадокії в IV ст. н.е. 
Тут три основні пункти призначення, які обов’язково відвідують всі паломники: храм Джварі, патріарший собор Свєтіцховелі та монастир Самтавро. Є ще четверте місце, про яке не згадується в традиційних туристичних путівниках, але його знає кожен місцевий. Та про це трохи пізніше. 

Тільки прибувши до Мцхети, ми  відразу взяли таксі до храму Джварі, що знаходиться на вершині гори, просто над тим місцем, де зливаються дві річки – Кура і Арагве. Панорама звідси відкривається надзвичайна. Вітер шарпає з усіх сторін. Марта в своєму стилі – мутить селфі на кожному кроці. Ну так, тут круто. І не дивно, чому саме це місце свята Ніно обрала для того, щоб встановити хрест, що символізувало прийняття Грузією християнства.
До речі, слово «джварі» з грузинської якраз і означає «хрест». А сам хрест Святої Ніно для нас досить незвичної форми – поперечна перекладина трохи опущена. За легендою, Діва Марія зробила для Ніно хрест із виноградної лози, яка в довгій дорозі із Каппадокії та Мцхети і набула такої форми.
Хвилин 40 таксист чекав, поки ми тут набігаємося-нафотографуємося. Спускаючись донизу, ми зупинилися, щоб зробити ще кілька панорамних фоток. І тут таксист Гіа дістав пляшечку своєї домашньої чачі. Закусуючи фейхоа, ми випили, як годиться, з традиційного рогу (kantsi), за Грузію та віру. Мцхета, чача і таксист – відчуй себе справжній туристом! ☺
Наступний наш пункт призначення – кафедральний собор Свєтіцховелі, святиня ХІ століття. Тут збереглися унікальні фрески, стародавні ікони. А ще саме в цьому соборі поховані відомі грузинські царі – Вахтанг Горгасалі, засновник Тбілісі, Ераклі ІІ, цар Кахетії, царі династії Багратіоні…
І ще одня святина – Самтавро, діючий жіночий монастир. Саме на його території колись і проживала Свята Ніно. Порівняно із Свєтіцховелі це зовсім невеликий собор, приглушене світло, тиша, що оберігається монашками. В цьому соборі похоронено Гавриїла (Ургебадзе), який дуже шанується всіма грузинами. Архімандрит проповідував: «Понад усіма канонами та уставами  знаходиться любов. Потрібно любити всіх. Але якщо не можеш, просто бажай всім добра».
Нагулявшись, ми страшенно проголодалися. Обідати поїхали до найвідомішого ресторану Salobie, який ще з давніх-давен пролягав на перетині торгових шляхів Грузії, Туреччини, Росії та Азії. Це місце із демократичними цінами та смачною кухнею дуже популярне серед місцевих. Хітова страва – лобіо (квасоля в горщику) із мчаді (кукурудзяні коржики). Чесно, ням-нямка! Ще ми замовили хінкалі, ледве втоптали 5 штучок на двох. І не могли второпати, як тут носили хінкали цілими підносами. За один присіст дорослий грузин спокійно з’їдає 10 штук!

Тож відвідуючи Мцхету, не забудьте заїхати на лобіо до Salobie. Інакше must visit програма не буде повною. Турбуйтеся про духовне, але не забувайте про земні речі, що приносять просте щастя. Love & Peace.

1 комментарий:

  1. Мы в прошлом году на майские праздники посетили великолепную Грузию, были и в Тбилиси и в Мцхете и в Кутаиси, но Тбилиси понравился больше всего. Вообще в этой стране царит такой неповторимый колорит и такие приветливые люди, нам даже не пришлось бронировать отель , нас поселил у себя гостеприимный водитель такси, который забрал нас из аэропорта. Вообще всем советую посетить эту чудную страну.

    ОтветитьУдалить