четверг, 10 января 2013 г.

Новий рік 2013 на високій полонині


Вечір 31 грудня. Хтось в цей час наводить макіяж, розмішує олів’є чи прикрашає ялинку. А наше таксі застрягло десь посеред Бистреця Верховинського району, в самому центрі Гуцульщини. Стемніло, на дорозі ожеледиця. Ми виходимо з машини і починаємо її штовхати. Ффух! Поїхали! Нарешті прибуваємо до місцевої школи, а звідти нам ще більше години підійматися вгору із тяжкенними рюкзаками. Чесно, під час сходження десь проскакувала думка: не дійду, буду Новий рік зустрічати отут, посеред чорного лісу. Але нарешті виходимо на високу полонину.






Стара гуцульська хата в самому серці Карпатських гір, прямо під верхівкою хребта Кошарище, на висоті 1070 метрів над рівнем моря. Звідси відкривається прекрасний вид на Чорногірський хребет з білосніжною вершиною Говерли. Ось тут ми і будемо зустрічати свій 2013 рік!



Долаємо останніх кілька метрів, відчиняємо важкі дерев’яні двері і відразу потрапляємо до веселої компанії польських туристів. Назустріч підіймається сивий і надзвичайно приємний господар садиби – Куба, польський музикант та альпініст. Він більше 13 років збирає предмети гуцульського побуту, вишивані сорочки та кептарі, музичні інструменти, старі годинники та ікони.



Щойно перевівши дух від такого добирання до хатки, ми вже сидимо за столом, жуємо бринзу, а веселий поляк поряд підіймає чарку в твою сторону, посміхається, промовляє «Na zdrowie!» і одним махом випиває. А далі ти вже мусиш взяту ту чарку, наповнити її із глека хріновухою від Івана з долини та побажати здоров’я своєму сусідові за сонцем.



За 15 хвилин до Нового року ґазда виганяє всіх надвір, видає кожному по пляшці шампанського і вперед, на гору! Запалені факели в руках, яскраві зірки низько-низько над головою, морозне повітря в грудях... Саме там, високо в горах, ти розумієш, наскільки мало тобі потрібно для справжнього щастя!


Не пам’ятаємо, коли востаннє так раділи феєрверкам! Курантів не було, але ми відчували, як одночасно б’ються cерця всіх тих, хто був на горі! На самому вершечку карпатського хребта ми обіймалися, танцювали, обливалися шампанським і вітали один одного з Новим роком, новим щастям! 



Святкування перейшло до будиночку. Новорічного столу в традиційному розумінні не було, на ньому тільки смачнючі шашлики та божевільні танці. Досі дивно, як та стара хата без фундаменту витримала дику гуцулку і веселий голубок. Після чергової чарки ми вже вільно спілкувалися з іншими, перекручуючи українські слова на польський лад. Музика дримби, велика ватра і Карпати… Сподіваємося, що цей рік буде таким же диким, веселим і насиченим!



© Фото Артем та Марта

1 комментарий: