вторник, 30 июля 2013 г.

Back to the Future: Rotterdam & Eindhoven

«Нідерландський Нью-Йорк» та «Манхеттен-на-Маасі» – так називають Роттердам. Не знаю, чи це якось пов’язано із тим історичним фактом, що саме звідси відправлялися голландські мореплавці підкорювати Америку (і вперше висадилися якраз на острові Манхеттен). 
Але, думаємо, що скоріш за все такі імена місто отримало через сучасні, просто таки футуристичні будівлі. Тільки прибувши до Роттердама, ми відправилися до відомих Кубічних будинків, які архітектор «перевернув» на 45 градусів. Заходиш у внутрішнє подвір’я – і потрапляєш в деформовану реальність, де паралельні лінії перетинаються, наче в космосі, де стіни-стелі нависають над тобою, розкреслюючи небо в геометричні фігури.
Весь Роттердам такий же – архітектурно схиблений та водночас детально продуманий. Так, популярне місце для шоппінгу Koopgoot знаходиться нижче рівня всього міста, врізаючись в головну вулицю. Тут ми і провели декілька годин перед тим, як сісти на потяг до наступного пункту призначення – Ейндховену.
Ейндховен – місто майбутнього, високих технологій та компанії Philips. Тут автобуси ходять з точністю до секунд, дзвони центрального костелу Catharina Church грають бітлівську Yesterday, а торговий центр розташовано в скляній краплі. Саме тут в музеї сучасного мистецтва Van Abbemuseum проходить виставка творів Маяковського та експозиція Black or White.
А ще в Ейндховені багато студентів з усього світу, які вивчають технології. Тому ми відносно легко знайшли хост по Couchsurfing в Соні із Росії та Франко із Мексики. Вони нас прийняли, ніби старих друзів! 
В невеличкій кімнатці під дахом, де вся стіна заліплена відкритками з усього світу, ми разом слухали українських «Даху Браху» (які за день до того виступали на фесті поряд в Тільбурзі), співали під гітару російський рок, дивилися мульти від «Армянфильм», смакували гострі мексиканські страви та пили французьке вино.
В такій міжнаціональній компанії, з дитячими спогадами Соні про Київ (де колись жила її бабуся), якось раптом пройняло дивне відчуття, схоже на ностальгію. Закінчувався наш другий тиждень подорожей… Але додому ми ще не спішили, тому що наступного дня на нас чекав літак Eindhoven-Gdansk та фестиваль Heineken Opener 2013...

Комментариев нет:

Отправить комментарий